Interventionel smertebehandling er et højt specialiseret lægefagligt område, som søger at behandle kroniske smerter gennem minimalt invasive teknikker som et alternativ eller supplement til medicinske smertebehandling.
Læs mere om behandling af kroniske smerter→
Smertelindringen opnås ved at modulere eller blokere smertesignalet lokalt ved de specifikke involverede nerver eller smertegivende strukturer.
Traditionelle tværfaglige smerteklinikker på sygehuse og i praksis tilbyder hovedsagligt medicinsk smertebehandling, fysioterapi og evt. psykologisk hjælp til at leve med smerten.
Dette er et godt tilbud. Men det er et problem, at der endnu ikke er viden og erfaring til at inddrage mulighederne, som er tilkommet i interventionel smertebehandling.
Interventionelle metoder tilbyder en række af værktøjer både til smertebehandling og til specifik diagnosticering af smerteårsagen. Det synes oplagt at inddrage disse metoder inden smertepatienten tilbydes psykologisk hjælp til at leve med smerterne eller afsluttes uden at have opnået smertelindring. Desværre tilbydes disse muligheder typisk ikke.
Interventionel smertebehandling består at to trin:
Interventionel smertebehandling forudgås en grundig diagnostisk undersøgelse, hvor det diagnostiske potientiale af specifikke nerveblokader med lokalbedøvelse kan udnyttes. Lokalbedøvelse injiceret omkring en nerve giver en komplet bedøvelse af nerven. Ultralydsvejledte nerveblokader udføres kun af speciallæger i anæstesi, og den diagnostiske fordel ved denne metode sker derfor ikke hos smerteklinikker i øvrigt. Lokalbedøvelse er effektivt og velegnet til at afprøve effekten af et blokeret nervesignal fra en specifik nerve.
Ved specifik blokade af et nervesignal, kan man diagnosticere denne nerve som den smerteførende, og kan således diagnostisere smerteårsager, som ikke kan ses ved MR eller CT skanning.
Virkningsvarigheden af lokalbedøvelse er kortvarende (typisk 1 – 24 timer). Derfor benyttes lokalbedøvelse kun til at diagnosticere smerteårsagen, og ikke til den længerevarende smertebehandling.
Læs mere om den diagnostiske undersøgelse →
De interventionelle behandlingsmetoder kan opdeles i tre grupper:
EpicNordic smerteklinik har ekspertise i smertebehandling med cryoneurolyse, og benytter udelukkende denne metode hvor blokerende smertebehandling er nødvendigt.
Det er ikke en ny tanke i behandlingsøjemed at blokere smertesignalet fra en neuropatisk nerve ved hjælp at direkte intervention mod den pågældende nerve. Forskellen, mellem tidligere og aktuelle blokerende smertebehandling, er metoderne, som benyttes til at blokere smertesignalet. Denne ændring er sket med god grund, da tidligere metoder indebar en risiko for at forværre smertesituationen, hvilket forklares i det følgende.
Alle ovenstående metoder medfører irreversibel destruktion af nervefibre såvel som “nerveskelettet”, som er de bindevævsstrukturer der omslutter nervefibrene og hele nerven.
Ved destruktion af nervefibre vil disse altid forsøge at gendannes. Dvs. at nervefibrene efter destruktion vokser igen med en hastighed på ca. 1-3 mm. i døgnet.
Ved overskæring samt kemisk og termisk destruktion ødelægges også nerveskelettet. I nervefibrenes forsøg på at finde vej til målorganet, vokser de derfor uden en struktur til at guide vejen. Risikoen er, at nervefibrene i denne vækst danner neurinomer (garnnøglelignende forgreninger, som kan være yderst smertefulde). Således kan behandlingen resultere i en værre smertetilstand end før indgrebet.
EpicNordic benytter ikke metoder med kemisk, termisk eller kirurgisk destruktion af nerveskelettet. EpicNordic benytter kun cryoneurolyse til blokerende smertebehandling. Cryoneurolyse bevarer nerveskelettet og giver derfor ikke risiko for neuromer.
Det skal dog siges, at de ovennævnte metode i nogle tilfælde kan være på sin plads at afprøve, hvor den foreliggende smertesituation er så alvorlig, at risikoen for neuromdannelse er en acceptabel risiko.
Interventionel smertebehandling af smerter omkring led beror fortsat på smertebehandling med minimal invasiv teknik, hvor smerteårsagen behandles lokalt.
Mange smerter i bevægapparatet skyldes overbelastning eller dysfunktion og reaktiv inflammation i vævet omkring led.
Til disse smerter benyttes primært: